En kombination af nye teleselskaber og opkøb fra tid til anden, gør mobilmarkedet ekstremt spændende at følge. Det er dynamisk og hele tiden i udvikling, men ved du overhovedet hvem der er markedsledende i Danmark?

Hvis ikke, ser Dit-mobilabonnement.dk nærmere på fordelingen af markedsandele på mobilmarkedet i denne artikel.

 

De tre store teleselskaber

Der er ingen tvivl om at TDC, Telenor og Telia må regnes for at være de tre store teleselskaber i Danmark. De sidder tilsammen på nærmest 80 % af markedet.

Vi har lavet en god illustration der viser fordelingen af markedsandele i 1. halvår af 2014. Tallene er fra Erhvervsstyrelsen og deres rapport ‘Telestatistik – første halvår 2014’.

Markedsandele på mobilmarkedet

Kilde: Erhvervsstyrelsen

 

Den komplekse sammensætning – hvem ejer hvem?

Det vil nok overraske den kvikke læser, hvorfor udbydere som Bibob, Call Me og Telmore ikke fremgår af oversigten. Årsagen er i bund og grund simpel, da de ejes af én af ovenstående udbydere.

Vi giver dig hver overblikket over den komplekse sammensætning af mobilselskaber og hvem der ejer hvem:

  • TDC: Ejer Telmore, Fullrate, Yousee og Dansk Kabel TV
  • Hi3G (3): Ejer Oister
  • Telenor: Ejer CBB og Bibob
  • Telia: Ejer Call Me og DLG Tele (50 %)

Det er ikke så underligt, at du som almen forbruger kan have svært ved at overskue det hele. Det er derfor vi holder dig opdateret og gør dig klogere på forholdene.

 

Fusion giver en interessant konkurrencesituation

For at komme tilbage til markedsforholdene i Danmark, giver den kommende fusion mellem Telia og Telenor en rigtig interessant konkurrencesituation på markedet. Det vil gøre dem lige så store som TDC og efterlade de øvrige udbydere i en svær situation.

Netop derfor har Margrethe Vestager som konkurrencekommissær i EU, valgt at se nærmere på fusionen. Så der ikke opstår konkurrenceforvridende situationer på markedet.

Uanset hvad, forventes fusionen at gå igennem og det bliver spændende at se hvordan det ender med at påvirke mobilmarkedet. Alene et blik på stamtræet ovenfor viser, at Telia, Telenor, Call Me, CBB og Bibob vil blive selskaber under samme paraply.

 

Udviklingen i markedsforholdene

Erhvervsstyrelsen laver årligt disse opgørelser med tal fra telemarkedet og et tilbageblik til 2011, vil give et godt indblik i udviklingen. Vi har derfor set på de daværende markedsforhold i 2011 og nævnt dem herunder. Tallene i parentes med +/- er et udtryk for om udbyderen har rykket sig fremad eller tilbage siden.

1. halvår 2011:

  • TDC: 42,9 % (- 3,9 %)
  • Telenor: 25,2 % (- 1,8 %)
  • Telia: 18 % (- 0,8 %)
  • Hi3G: 8,7 % (+ 4 %)

Det er værd at bemærke, at opkøb kan være med til at forskubbe markedsandelen i positiv retning. Men udviklingen er ret klar for de tre største teleselskaber, der alle er faldet.

Værst er det gået for TDC og det hænger fint sammen med de seneste meldinger fra flere medier, der beskriver at TDC bløder kunder og løbende mister dem til deres konkurrenter.